Ukratko o Grupi za Novu glazbu (GNG)

Grupa za novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba djeluje kao ansambl od studenog 2007. godine. Čine je učenici srednje škole uključeni u projekt Mladi i suvremena glazba, koji se prema idejnoj zamisli  Maje Petyo Bošnjak i Berislava Šipuša kontinuirano ostvaruje u GU Elly Bašić od jeseni 2007. godine. Dugoročni cilj projekta jest sustavno upoznavanje učenika s novom glazbom 20. stoljeća kako bi mogli slijediti nova stremljenja 21. stoljeća. Učenici aktivno upoznaju i izvode Novu glazbu sudjelujući u radionicama suvremene glazbe. GNG surađujes istaknutim dirigentima (Berislav Šipuš, Josip Nalis).i nastupa pod njihovim dirigentskim vodstvom.Grupu za Novu glazbu od njenog osnivanja vodi Maja Petyo Bošnjak.

Tajna veza

(tekst objavljen u katalogu MBZ –a 2011.)

Osvrnuvši se unazad, shvatila sam da su tri elementa bila presudna na rađanje, razvoj i realizaciju ideje o pokretanju projekta koji će sustavno dovesti u vezu mlade i Novu glazbu. Najprije, bio je to impresivan susret s Milkom Kelemenom na festivalu Dani Milka Kelemena, na kojem su moje učenice Lana Josipović i Marija Šakota izvele neobičnu skladbu Ive Josipovića: Balo di skova (kvartet za dvoje). Sjajan, neizbrisiv trag, koji je na tada desetogodišnju učenicu klavira ostavio moj nastup na MBZ radionici 1971. kada sam zajedno sa legendarnim HeinzomHolligerom i Siegfriedom Palmom bila dio čarolije koja se u noćnim satima odvijala u Muzeju za umjetnost i obrt, odigrao je ključnu ulogu. Odobravanje i velik interes učenika, aktivnih sudionika radionice koju je Berislav Šipuš održao u GU Elly Bašić neposredno prije MBZ 2007., pokrenuo je završno oživotvorenje ideje koja je dugo tinjala negdje duboko u meni. Kao kolege i suradnici iz studentskih dana Berislav Šipuš i ja brzo smo shvatili da imamo istu želju-pokrenuti nešto novo, omogućiti mladima da se sustavno i kontinuirano bave Novom glazbom. Rodila se ideja o utemeljenju ansambla koji čine učenici i čiji sastav ima fleksibilan kostur koji se ovisno o interesu učenika mijenja. Učenici mogu biti članovi ansambla najmanje godinu dana ali i duže, ovisno o okolnostima. Dob i dostignuta sviračka umijeća učenika važna su pri izboru repertoara koji nastoji obuhvatiti grafičke, verbalne, partiture zapisane više-manje klasičnom notacijom, one koje sadrže elemente glazbenog teatra te partiture hrvatskih skladatelja.

Moje osobno iskustvo i uvjerenje da ono iz djetinjstva ostaje trajno pohranjeno u odraslom čovjeku, ponukalo me na rad s učenicima svih uzrasta. Stariji , u pravilu učenici srednje škole članovi su Grupe za novu glazbu. Oni najmlađi rade u radionicama. Vrlo rano se upoznaju s grafičkom notacijom te tako brže i lakše prihvaćaju za njihovu dob ipak apstraktnu klasičnu notaciju. Maštom, doživljajem, putujući kroz svijet Nove glazbe izgrađuju kreativnu ličnost širokih vidika.

Nakon četiri godine života projekta, uvjerena sam da smo napravili pravi potez. U procesu druženja s Novom glazbom mladi nalaze ono što im je važno. Iskazuju znatiželju, razvijaju maštu, šire predodžbu fenomena zvuka, istražuju nove načine njegovog dobivanja, stvaraju u ulozi subjekta, interaktivno djeluju s drugim umjetnostima (glazbeni teatar), slobodno predlažu rješenja, improviziraju, donošenjem vlastitih odluka u tijeku izvedbe formiraju zajedničku izvedbu. Ukratko, prelazeći nevidljivu granicu izvođač-skladatelj žive s Novom glazbom u nekoj njima bliskoj „tajnoj vezi“ koja se nastupima na festivalu kao što je MBZ snažnije produbljuje i učvršćuje.

Kada me devetogodišnja Helena upita: “ Profesorice, kad će opet biti radionica? Ja obožavam hraniti klavir i škakljati ga po žicama!“ ili kada Grupa za Novu glazbu doživi ovacije publike, shvatim da nema uzmaka. Projekt mora hrabro naprijed jer na mladima svijet ali i MBZ ostaje!

Maja Petyo Bošnjak,

voditeljica projekta „Mladi i suvremena glazba“ i Grupe za Novu glazbu GU Elly Bašić