Ukratko o Grupi za Novu glazbu (GNG)

Grupa za novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba djeluje kao ansambl od studenog 2007. godine. Čine je učenici srednje škole uključeni u projekt Mladi i suvremena glazba, koji se prema idejnoj zamisli  Maje Petyo Bošnjak i Berislava Šipuša kontinuirano ostvaruje u GU Elly Bašić od jeseni 2007. godine. Dugoročni cilj projekta jest sustavno upoznavanje učenika s novom glazbom 20. stoljeća kako bi mogli slijediti nova stremljenja 21. stoljeća. Učenici aktivno upoznaju i izvode Novu glazbu sudjelujući u radionicama suvremene glazbe. GNG surađujes istaknutim dirigentima (Berislav Šipuš, Josip Nalis).i nastupa pod njihovim dirigentskim vodstvom.Grupu za Novu glazbu od njenog osnivanja vodi Maja Petyo Bošnjak.

Tajna veza

(tekst objavljen u katalogu MBZ –a 2011.)

Osvrnuvši se unazad, shvatila sam da su tri elementa bila presudna na rađanje, razvoj i realizaciju ideje o pokretanju projekta koji će sustavno dovesti u vezu mlade i Novu glazbu. Najprije, bio je to impresivan susret s Milkom Kelemenom na festivalu Dani Milka Kelemena, na kojem su moje učenice Lana Josipović i Marija Šakota izvele neobičnu skladbu Ive Josipovića: Balo di skova (kvartet za dvoje). Sjajan, neizbrisiv trag, koji je na tada desetogodišnju učenicu klavira ostavio moj nastup na MBZ radionici 1971. kada sam zajedno sa legendarnim HeinzomHolligerom i Siegfriedom Palmom bila dio čarolije koja se u noćnim satima odvijala u Muzeju za umjetnost i obrt, odigrao je ključnu ulogu. Odobravanje i velik interes učenika, aktivnih sudionika radionice koju je Berislav Šipuš održao u GU Elly Bašić neposredno prije MBZ 2007., pokrenuo je završno oživotvorenje ideje koja je dugo tinjala negdje duboko u meni. Kao kolege i suradnici iz studentskih dana Berislav Šipuš i ja brzo smo shvatili da imamo istu želju-pokrenuti nešto novo, omogućiti mladima da se sustavno i kontinuirano bave Novom glazbom. Rodila se ideja o utemeljenju ansambla koji čine učenici i čiji sastav ima fleksibilan kostur koji se ovisno o interesu učenika mijenja. Učenici mogu biti članovi ansambla najmanje godinu dana ali i duže, ovisno o okolnostima. Dob i dostignuta sviračka umijeća učenika važna su pri izboru repertoara koji nastoji obuhvatiti grafičke, verbalne, partiture zapisane više-manje klasičnom notacijom, one koje sadrže elemente glazbenog teatra te partiture hrvatskih skladatelja.

Moje osobno iskustvo i uvjerenje da ono iz djetinjstva ostaje trajno pohranjeno u odraslom čovjeku, ponukalo me na rad s učenicima svih uzrasta. Stariji , u pravilu učenici srednje škole članovi su Grupe za novu glazbu. Oni najmlađi rade u radionicama. Vrlo rano se upoznaju s grafičkom notacijom te tako brže i lakše prihvaćaju za njihovu dob ipak apstraktnu klasičnu notaciju. Maštom, doživljajem, putujući kroz svijet Nove glazbe izgrađuju kreativnu ličnost širokih vidika.

Nakon četiri godine života projekta, uvjerena sam da smo napravili pravi potez. U procesu druženja s Novom glazbom mladi nalaze ono što im je važno. Iskazuju znatiželju, razvijaju maštu, šire predodžbu fenomena zvuka, istražuju nove načine njegovog dobivanja, stvaraju u ulozi subjekta, interaktivno djeluju s drugim umjetnostima (glazbeni teatar), slobodno predlažu rješenja, improviziraju, donošenjem vlastitih odluka u tijeku izvedbe formiraju zajedničku izvedbu. Ukratko, prelazeći nevidljivu granicu izvođač-skladatelj žive s Novom glazbom u nekoj njima bliskoj „tajnoj vezi“ koja se nastupima na festivalu kao što je MBZ snažnije produbljuje i učvršćuje.

Kada me devetogodišnja Helena upita: “ Profesorice, kad će opet biti radionica? Ja obožavam hraniti klavir i škakljati ga po žicama!“ ili kada Grupa za Novu glazbu doživi ovacije publike, shvatim da nema uzmaka. Projekt mora hrabro naprijed jer na mladima svijet ali i MBZ ostaje!

Maja Petyo Bošnjak,

voditeljica projekta „Mladi i suvremena glazba“ i Grupe za Novu glazbu GU Elly Bašić

DOGAĐANJA

U vrijeme pandemije COVID-19 kada su e-mediji i e-kontakti postali središnji prozor u svijet
u ograničenim uvjetima življenja, iz Beča su nam e-putem stigli zanimljivi dojmovi.

Nakon pogledane televizijske emisije ŠKOLSKI SAT: NOVA GLAZBA na linku
http://skolski.hrt.hr/emisije/1081/nova-glazba u kojoj je predstavljen rad Grupe za Novu
glazbu (GNG) GU Elly Bašić, profesorici Maji Petyo Bošnjak voditeljici GNG stiglo je
zanimljivo e-pismo od profesorice u čijoj se klasi u Beču usavršavala nakon završenog studija
na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Uputila joj ga je umirovljena profesorica Gabriele Riedel, dugogodišnja profesorica klavira,
klavirske didaktike i općeg pedagoškog obrazovanja za nastavnike instrumentaliste i pjevače,
te inicijatorica i voditeljica MAE -Master of Arts Education na Konservatorium der Stadt
Wien, sada Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien (MUK).
Dijelove pisma u kojem profesorica Gabriele Riedel iznosi svoje dojmove o emisiji, ali i radu
GU Elly Bašić, s njemačkog su jezika preveli Drago Horvat, prof. i Aleksandra Žmegač-
Horvat, prof.
„Vaši učenici očito razvijaju istinski, autentičan odnos prema onom što rade i kako to rade.
Posebno u slučaju eksperimentalne i improvizatorske glazbe, odnosno kreativnog djelovanja
koje potiče sva osjetila, uopće nije samo po sebi razumljivo da se mladim ljudima tijekom
njihova školovanja otvara tako pažljiv, ozbiljan, ali istovremeno i stimulativan pristup kakav
je jasno vidljiv iz pojedinih primjera. Intuicija i spontanost u „klasičnim“ planovima i
programima još su uglavnom uvijek prepušteni privatnoj inicijativi pojedinih učenika i raznim
izvanškolskim inputima. Vidjeti da se tvoja škola tako eksplicitno trudi ovu temu tretirati ne
samo rutinski ili čak samo teoretski, nego je zaista živjeti, doista raduje.
Učinak predanog poniranja i izražaja na elementaran, a istovremeno izrazito umjetnički način,
svjedoči o obrazovanju u najboljem humanističkom smislu osnažujući u čovjeku onaj
potencijal koji, najšire gledano, može dovesti do pravog preokreta u vremenima kao ovim,
obilježenim rastućim duhovnim osiromašenjem i opsjenama. Ovdje se hrani i njeguje život u
harmoničnoj sinergiji uma, ruke i srca, kao i svijest o vrijednosti tih darova koja se tu
ukorjenjuje i razvija putem poticanja interesa i otvorene znatiželje.“

U TV emisiji ŠKOLSKI SAT: NOVA GLAZBA emitiranoj 7.6.2019. na HRT 2 prikazan je rad Grupe za novu glazbu (GNG), nastupi na Muzičkom biennalu Zagreb 2019. te druge zanimljivosti  vezane uz projekt „Mladi i suvremena glazba“. Uz voditeljicu Maju Petyo Bošnjak, prof. savjetnicu sudjelovale su članice jedinog učeničkog ansambla u Hrvatskoj koji izvodi novu glazbu, Franka Margeta i Ariana Gugec.

Emisija se može pogledati na

https://www.facebook.com/pg/skolski.sat.hrt/posts/?ref=page_internal
https://skolski.hrt.hr/emisije/1081/nova-glazba

Voditeljica Grupe za Novu glazbu (GNG) Maja Petyo Bošnjak, prof. savjetnik imala je čast osobno upoznati i susresti se s francusko-australskom skladateljicom, poznatom saksofonisticom i profesoricom kompozicije na Sydney Conservatorium Katiom Beaugeais.

Prisustvovala je njezinom recitalu 14.7.2018. održanom u okviru Svjetskog kongresa saksofonista kojem je od 10.-14.7.2018. Zagreb bio domaćin. Prilikom susreta upoznala je skladateljicu s radom GNG, poklonila DVD ansambla “GNG live“ i dogovorila daljnju suradnju.

U biografiji Katie Beaugeais učenici GU Elly Bašić koji djeluju u GNG su uz renomirane svjetske ansamble navedeni kao izvođač njezinih djela. Na Muzičkom biennalu Zagreb 2013. godine GNG je izvela njezinu  kompoziciju First light.

http://zagrebsaxcongress.com/index.php/hr/sudionici/umjetnici/item/736-beaugeais-katia

Katia Beaugeais
Katia Beaugeais is a French-Australian saxophonist and composer whose music has been performed in Europe, United Kingdom, America, Canada, Peru, Asia,…

zagrebsaxcongress.com

NASTUPI

Grupa za Novu glazbu GU Elly Bašić (GNG) je u „tajnoj vezi“ s MBZ od svog prvog nastupa 2009.u njegovom projektu Muzika-Diverzija. Svoj doprinos novom obliku stvaranja programa u digitalnom formatu za djecu i mlade, novitetu MBZ 2021.koji će trajno biti dostupan svima putem web platforme kidz.mbz.hr dala je kroz snimljene materijale.

Prošećite stranicom, upoznajte Svirka, pronađite GNG te pogledajte:

Učionica

O svojem prvom susretu sa suvremenom glazbom i MBZ, motivima pokretanja projekta Mladi i suvremena glazba, Grupi za Novu glazbu (GNG), te vezi GNG i MBZ govori voditeljica GNG GU Elly Bašić Maja Petyo Bošnjak, prof. savjetnica.

https://kidz.mbz.hr/index.php?opt=item&act=mlist&id=6560&lang=hr

Na pitanje„Što je za mene suvremena glazba?“ odgovaraju Gabrijela Škrgatić i Tomo Filjar, članovi GNG.

https://kidz.mbz.hr/index.php?opt=item&act=mlist&id=6561&lang=hr

Program

Snimku izvedbe skladbe Ane Horvati Miodraga Gladovića, D#connected, koju je GNG GUElly Bašić nakon priprema, istraživanja i rada sa skladateljima praizvela na MBZ 2019., a u kojoj se susrela s inovativnim spojem upotrebe akustičnih instrumenata, mobitela i elektronike,možete poslušati na

https://kidz.mbz.hr/index.php?opt=item&act=mlist&id=6522&lang=hr

Galerije

Kako je izgledalo istraživanje i neposredna suradnja sa skladateljima na pripremi izvedbe skladbe Ane Horvati Miodraga GladovićaD#connected pogledajte u foto priči

https://kidz.mbz.hr/hr/foto-video/fotogalerije/gng-elly-basic-dsconnected-foto-prica

6.4.2019. foaje kina Europa

FOTO: G. Pavelić Pipo

Pogledaj još i MBZ/ Matej Grgić i Tomislav Sporiš:
http://www.mbz.hr/index.php?opt=item&act=mlist&id=6366&lang=hr
https://www.facebook.com/pg/MusicBiennaleZagreb/photos/?tab=album&album_id=2549292491811275

Muzički biennale Zagreb 9. travnja donosi program i u Muzej suvremene umjetnosti!

„Jubilarni 30. muzički biennale Zagreb svečano je otvoren u subotu navečer izvedbom djela ‘The Garden’ Richarda Ayresa, a tijekom festivala program se održava na nekoliko lokacija diljem Zagreba.

Jedan dio programa održat će se i u Muzeju suvremene umjetnosti, i to u utorak 9. travnja. Program počinje već u podne na platou MSU-a instalacijom Alexa Mendizabala pod nazivom “Play A Listen”, koja će biti postavljena do kraja programa 9. travnja. Instalacija se sastoji od dvije postaje posvećene dvjema muzama – Euterpi, muzi glazbe i Uraniji, muzi astronomije. Posjetitelji će se na tim postajama moći poslužiti čepićima za uši, načinjenima od različitih materijala i kalibriranima tako da različito rezoniraju, stvarajući kolekciju zvučnih zapisa kao gustu teksturu koja polako vodi prema tišini.

U Foajeu će publika od 19:30 moći pogledati i poslušati “D#connected”, projekt Ane Horvat i Miodraga Gladovića, realiziran u suradnji s Glazbenim učilištem Elly Bašić koji je izveden i na samom otvaranju MBZ-a. Ana i Miodrag su, posebno za 30. MBZ osmislili aplikaciju kojom će mladi će glazbenici Grupe za novu glazbu, pod mentorstvom Maje Petyo Bošnjak, glazbu stvarati pomoću pametnih telefona i akustičnih instrumenata. Glazba će se zatim reproducirati kroz bluetooth zvučnike. Neobična sprega akustičnih instrumenata, glazbe i tehnologije učenicima će tako omogućiti da glazbu stvaraju „umreženi“ s ostalim pripadnicima ansambla ili pak „odspojeni“ od ostatka. Nadalje, svoj zvučni eksperiment moći će provesti u bilo kojoj vrsti prostora, statični ili u pokretu.“

(dio teksta preuzet sa Sound Report objavljen 07.04.2019. 14:01)

Pročitaj sve
http://www.sound-report.com/vijesti/muzicki-biennale-zagreb-9-travnja-donosi-program-i-u-muzej-suvremene-umjetnosti

9.4.2019. Muzej suvremene umjetnosti

FOTO: MBZ/ Tomislav Sporiš

Pogledaj sve:
https://www.facebook.com/pg/MusicBiennaleZagreb/photos/?tab=album&album_id=2555484341192090

Video snimka izvedbe u MSU 9.4.2019.:
https://youtu.be/6gqjO08vPY4

12.4.2019. foaje KD V. Lisinski

FOTO: MBZ/Matej Grgić

Pogledaj sve:
https://www.facebook.com/pg/MusicBiennaleZagreb/photos/?tab=album&album_id=2562287593845098
https://www.facebook.com/MusicBiennaleZagreb/photos/a.134507729956442/2589409101132947/?type=3&theater

Radio emisija:
https://radio.hrt.hr/ep/putovi-hrvatske-glazbe-praizvedbe-hrvatskih-skladateljica-na-30-mbz-u/295962/

PRIPREME –foto priča MBZ/Vedran Metelko
http://www.mbz.hr/hr/price/gng-elly-basic-dsconnected-foto-prica

PROGRAM:
http://www.mbz.hr/files/File/MB_program_PRIPREMA_HRV1203.pdf

Organizatori Tjedna avangarde koji se u Srednjoj školi Petrinja održao od 23.4.do 28.4.2018. pozvali su Grupu za Novu glazbu GU Elly Bašić da prvi puta gostuje u Petrinji i sudjeluje na toj manifestaciji .

Brojna, znatiželjna publika je na koncertu GNG održanim 27.4.2018. u živo doživjela izvedbe djela najznačajnijih avangardnih skladatelja (J.Cage, E.Brown, D.Schnebel). Prije koncerta predavanje o avangardi u glazbi je održala voditeljica Grupe za Novu glazbu Maje Petyo Bošnjak, prof. savjetnik.

Na koncertu je uz autorski video uradak učenice GU Elly Bašić Magdalene Klarić izvedeno i djelo mladog kanadskog skladatelja J. Noblesa: Quickening nastalo 2012. godine.

PROGRAM (PDF)