Ukratko o Grupi za Novu glazbu (GNG)

Grupa za novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba djeluje kao ansambl od studenog 2007. godine. Čine je učenici srednje škole uključeni u projekt Mladi i suvremena glazba, koji se prema idejnoj zamisli  Maje Petyo Bošnjak i Berislava Šipuša kontinuirano ostvaruje u GU Elly Bašić od jeseni 2007. godine. Dugoročni cilj projekta jest sustavno upoznavanje učenika s novom glazbom 20. stoljeća kako bi mogli slijediti nova stremljenja 21. stoljeća. Učenici aktivno upoznaju i izvode Novu glazbu sudjelujući u radionicama suvremene glazbe. GNG surađujes istaknutim dirigentima (Berislav Šipuš, Josip Nalis).i nastupa pod njihovim dirigentskim vodstvom.Grupu za Novu glazbu od njenog osnivanja vodi Maja Petyo Bošnjak.

Tajna veza

(tekst objavljen u katalogu MBZ –a 2011.)

Osvrnuvši se unazad, shvatila sam da su tri elementa bila presudna na rađanje, razvoj i realizaciju ideje o pokretanju projekta koji će sustavno dovesti u vezu mlade i Novu glazbu. Najprije, bio je to impresivan susret s Milkom Kelemenom na festivalu Dani Milka Kelemena, na kojem su moje učenice Lana Josipović i Marija Šakota izvele neobičnu skladbu Ive Josipovića: Balo di skova (kvartet za dvoje). Sjajan, neizbrisiv trag, koji je na tada desetogodišnju učenicu klavira ostavio moj nastup na MBZ radionici 1971. kada sam zajedno sa legendarnim HeinzomHolligerom i Siegfriedom Palmom bila dio čarolije koja se u noćnim satima odvijala u Muzeju za umjetnost i obrt, odigrao je ključnu ulogu. Odobravanje i velik interes učenika, aktivnih sudionika radionice koju je Berislav Šipuš održao u GU Elly Bašić neposredno prije MBZ 2007., pokrenuo je završno oživotvorenje ideje koja je dugo tinjala negdje duboko u meni. Kao kolege i suradnici iz studentskih dana Berislav Šipuš i ja brzo smo shvatili da imamo istu želju-pokrenuti nešto novo, omogućiti mladima da se sustavno i kontinuirano bave Novom glazbom. Rodila se ideja o utemeljenju ansambla koji čine učenici i čiji sastav ima fleksibilan kostur koji se ovisno o interesu učenika mijenja. Učenici mogu biti članovi ansambla najmanje godinu dana ali i duže, ovisno o okolnostima. Dob i dostignuta sviračka umijeća učenika važna su pri izboru repertoara koji nastoji obuhvatiti grafičke, verbalne, partiture zapisane više-manje klasičnom notacijom, one koje sadrže elemente glazbenog teatra te partiture hrvatskih skladatelja.

Moje osobno iskustvo i uvjerenje da ono iz djetinjstva ostaje trajno pohranjeno u odraslom čovjeku, ponukalo me na rad s učenicima svih uzrasta. Stariji , u pravilu učenici srednje škole članovi su Grupe za novu glazbu. Oni najmlađi rade u radionicama. Vrlo rano se upoznaju s grafičkom notacijom te tako brže i lakše prihvaćaju za njihovu dob ipak apstraktnu klasičnu notaciju. Maštom, doživljajem, putujući kroz svijet Nove glazbe izgrađuju kreativnu ličnost širokih vidika.

Nakon četiri godine života projekta, uvjerena sam da smo napravili pravi potez. U procesu druženja s Novom glazbom mladi nalaze ono što im je važno. Iskazuju znatiželju, razvijaju maštu, šire predodžbu fenomena zvuka, istražuju nove načine njegovog dobivanja, stvaraju u ulozi subjekta, interaktivno djeluju s drugim umjetnostima (glazbeni teatar), slobodno predlažu rješenja, improviziraju, donošenjem vlastitih odluka u tijeku izvedbe formiraju zajedničku izvedbu. Ukratko, prelazeći nevidljivu granicu izvođač-skladatelj žive s Novom glazbom u nekoj njima bliskoj „tajnoj vezi“ koja se nastupima na festivalu kao što je MBZ snažnije produbljuje i učvršćuje.

Kada me devetogodišnja Helena upita: “ Profesorice, kad će opet biti radionica? Ja obožavam hraniti klavir i škakljati ga po žicama!“ ili kada Grupa za Novu glazbu doživi ovacije publike, shvatim da nema uzmaka. Projekt mora hrabro naprijed jer na mladima svijet ali i MBZ ostaje!

Maja Petyo Bošnjak,

voditeljica projekta „Mladi i suvremena glazba“ i Grupe za Novu glazbu GU Elly Bašić

DOGAĐANJA

U TV emisiji ŠKOLSKI SAT: NOVA GLAZBA emitiranoj 7.6.2019. na HRT 2 prikazan je rad Grupe za novu glazbu (GNG), nastupi na Muzičkom biennalu Zagreb 2019. te druge zanimljivosti  vezane uz projekt „Mladi i suvremena glazba“. Uz voditeljicu Maju Petyo Bošnjak, prof. savjetnicu sudjelovale su članice jedinog učeničkog ansambla u Hrvatskoj koji izvodi novu glazbu, Franka Margeta i Ariana Gugec.

Emisija se može pogledati na

https://www.facebook.com/pg/skolski.sat.hrt/posts/?ref=page_internal
https://skolski.hrt.hr/emisije/1081/nova-glazba

Voditeljica Grupe za Novu glazbu (GNG) Maja Petyo Bošnjak, prof. savjetnik imala je čast osobno upoznati i susresti se s francusko-australskom skladateljicom, poznatom saksofonisticom i profesoricom kompozicije na Sydney Conservatorium Katiom Beaugeais.

Prisustvovala je njezinom recitalu 14.7.2018. održanom u okviru Svjetskog kongresa saksofonista kojem je od 10.-14.7.2018. Zagreb bio domaćin. Prilikom susreta upoznala je skladateljicu s radom GNG, poklonila DVD ansambla “GNG live“ i dogovorila daljnju suradnju.

U biografiji Katie Beaugeais učenici GU Elly Bašić koji djeluju u GNG su uz renomirane svjetske ansamble navedeni kao izvođač njezinih djela. Na Muzičkom biennalu Zagreb 2013. godine GNG je izvela njezinu  kompoziciju First light.

http://zagrebsaxcongress.com/index.php/hr/sudionici/umjetnici/item/736-beaugeais-katia

Katia Beaugeais
Katia Beaugeais is a French-Australian saxophonist and composer whose music has been performed in Europe, United Kingdom, America, Canada, Peru, Asia,…

zagrebsaxcongress.com

NASTUPI

6.4.2019. foaje kina Europa

FOTO: G. Pavelić Pipo

Pogledaj još i MBZ/ Matej Grgić i Tomislav Sporiš:
http://www.mbz.hr/index.php?opt=item&act=mlist&id=6366&lang=hr
https://www.facebook.com/pg/MusicBiennaleZagreb/photos/?tab=album&album_id=2549292491811275

Muzički biennale Zagreb 9. travnja donosi program i u Muzej suvremene umjetnosti!

„Jubilarni 30. muzički biennale Zagreb svečano je otvoren u subotu navečer izvedbom djela ‘The Garden’ Richarda Ayresa, a tijekom festivala program se održava na nekoliko lokacija diljem Zagreba.

Jedan dio programa održat će se i u Muzeju suvremene umjetnosti, i to u utorak 9. travnja. Program počinje već u podne na platou MSU-a instalacijom Alexa Mendizabala pod nazivom “Play A Listen”, koja će biti postavljena do kraja programa 9. travnja. Instalacija se sastoji od dvije postaje posvećene dvjema muzama – Euterpi, muzi glazbe i Uraniji, muzi astronomije. Posjetitelji će se na tim postajama moći poslužiti čepićima za uši, načinjenima od različitih materijala i kalibriranima tako da različito rezoniraju, stvarajući kolekciju zvučnih zapisa kao gustu teksturu koja polako vodi prema tišini.

U Foajeu će publika od 19:30 moći pogledati i poslušati “D#connected”, projekt Ane Horvat i Miodraga Gladovića, realiziran u suradnji s Glazbenim učilištem Elly Bašić koji je izveden i na samom otvaranju MBZ-a. Ana i Miodrag su, posebno za 30. MBZ osmislili aplikaciju kojom će mladi će glazbenici Grupe za novu glazbu, pod mentorstvom Maje Petyo Bošnjak, glazbu stvarati pomoću pametnih telefona i akustičnih instrumenata. Glazba će se zatim reproducirati kroz bluetooth zvučnike. Neobična sprega akustičnih instrumenata, glazbe i tehnologije učenicima će tako omogućiti da glazbu stvaraju „umreženi“ s ostalim pripadnicima ansambla ili pak „odspojeni“ od ostatka. Nadalje, svoj zvučni eksperiment moći će provesti u bilo kojoj vrsti prostora, statični ili u pokretu.“

(dio teksta preuzet sa Sound Report objavljen 07.04.2019. 14:01)

Pročitaj sve
http://www.sound-report.com/vijesti/muzicki-biennale-zagreb-9-travnja-donosi-program-i-u-muzej-suvremene-umjetnosti

9.4.2019. Muzej suvremene umjetnosti

FOTO: MBZ/ Tomislav Sporiš

Pogledaj sve:
https://www.facebook.com/pg/MusicBiennaleZagreb/photos/?tab=album&album_id=2555484341192090

Video snimka izvedbe u MSU 9.4.2019.:
https://youtu.be/6gqjO08vPY4

12.4.2019. foaje KD V. Lisinski

FOTO: MBZ/Matej Grgić

Pogledaj sve:
https://www.facebook.com/pg/MusicBiennaleZagreb/photos/?tab=album&album_id=2562287593845098
https://www.facebook.com/MusicBiennaleZagreb/photos/a.134507729956442/2589409101132947/?type=3&theater

Radio emisija:
https://radio.hrt.hr/ep/putovi-hrvatske-glazbe-praizvedbe-hrvatskih-skladateljica-na-30-mbz-u/295962/

PRIPREME –foto priča MBZ/Vedran Metelko
http://www.mbz.hr/hr/price/gng-elly-basic-dsconnected-foto-prica

PROGRAM:
http://www.mbz.hr/files/File/MB_program_PRIPREMA_HRV1203.pdf

Organizatori Tjedna avangarde koji se u Srednjoj školi Petrinja održao od 23.4.do 28.4.2018. pozvali su Grupu za Novu glazbu GU Elly Bašić da prvi puta gostuje u Petrinji i sudjeluje na toj manifestaciji .

Brojna, znatiželjna publika je na koncertu GNG održanim 27.4.2018. u živo doživjela izvedbe djela najznačajnijih avangardnih skladatelja (J.Cage, E.Brown, D.Schnebel). Prije koncerta predavanje o avangardi u glazbi je održala voditeljica Grupe za Novu glazbu Maje Petyo Bošnjak, prof. savjetnik.

Na koncertu je uz autorski video uradak učenice GU Elly Bašić Magdalene Klarić izvedeno i djelo mladog kanadskog skladatelja J. Noblesa: Quickening nastalo 2012. godine.

PROGRAM (PDF)

U Kazinskoj dvorani Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru 19. travnja 2018. godine na tradicionalnom koncertu skladbi učenika kompozicije Konzervatorija za glasbo in balet iz Maribora kao gosti prvi su puta nastupili učenici GU Elly Bašić.
Ansambl Grupa za Novu glazbu je pod vodstvom profesorice Maje Petyo Bošnjak i uz dirigenta Josipa Nalisa izveo skladbu bivše učenice i profesorice Sande Majurec „Nem tudom“.

Nastup je ponovljen u HGZ-u 21. travnja 2018. na koncertu Nove glazbe GU Elly Bašić kada je koncertu prisustvovala i skladateljica Sanda Majurec.

FOTO: HGZ 21.4.2018.

POGLEDAJTE SNIMKU NASTUPA: https://www.youtube.com/watch?v=MuFBZzIyjZ0

MBZ odgaja novu publiku: veliki programi za malene

„Programi za djecu i mlade vrijedna su programska smjernica Muzičkog biennala Zagreb kojoj se na 29. izdanju dalo puno prostora.“

„No, dođe vrijeme za promjenu uloga – na MBZ-u će dječja publika zauzeti svoje mjesto na pozornici. U Muzeju za umjetnost i obrt 26. travnja u 18 sati, MBZ ponovo ugošćuje najmlađe interprete suvremene glazbe u Hrvatskoj! Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta „Elly Bašić“, uz mentorstvo profesorice Maje Petyo Bošnjak, izvodit će glazbu Johna Cagea, Jordana Noblesa te hrvatskih skladatelja Ivana Božičevića i Sare Jakopović. Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta „Elly Bašić“ djeluje od 2007. i nesumnjivo je najefikasniji način upoznavanja djece s Novom glazbom 20. stoljeća te suvremenog doba. Muzički biennale Zagreb pruža podršku ovakvoj inicijativi, svjestan da se upravo među ovim mališanima nalaze budući solisti, dirigenti i skladatelji, od kojih će se naručivati djela za neka buduća festivalska izdanja…“

( tekst najave objavljen na webu MBZ-a 13.3.2017.)

Pročitaj više: http://www.mbz.hr/index.php?opt=news&act=mlist&id=5936&lang=hr

„Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta „Elly Bašić“ već su iskusni biennalci – nastupili su nekoliko puta u sklopu festivala, svaki put sa smionim repertoarom i nadahnutom interpretacijom različitih „novih glazbi“. Ovaj put u Muzeju za umjetnost i obrt u 18 sati izvode skladbe Ivana Božičevića, Johna Cagea, Sare Jakopović i Jordana Noblesa, a luk koji povezuje ove poetički različite autore impresije su voditeljice Ansambla.“

( tekst objavljen na webu MBZ-a 26.4.2017.)

Pročitaj više: http://www.mbz.hr/index.php?opt=news&act=mlist&id=5991&lang=hr

„Dark Flow Trio i Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić, sastavi koji okupljaju nove naraštaje mladih glazbenika, oduševili su svojim izvedbama, uz ansambl Oslo Sinfonietta. Ovaj najstariji norveški ansambl za suvremenu glazbu bio je zvijezda pete večeri biennala zahvaljujući djelu danskog skladatelja Simon-Steena Andersena Black Box Music. Solisti studentskog ansambla S/UMAS, pre-art soloists, Simfonijski orkestar HRT-a i Les Percussions de Strasbourg na današnjem su repertoaru, dok će petak obilježiti prva izvedba undercut opere u Tunelu Grič, namijenjena posebnim uzvanicima i medijima.“

( tekst objavljen na webu MBZ-a 27.4.2017.)

Pročitaj više: http://www.mbz.hr/index.php?opt=news&act=mlist&id=6009&lang=hr

The European Festivals Association brings you information and news about festivals: festivals’ contacts, programmes and activities as well as news about the European Festivals Association: its activities with, for and on behalf of festivals in Europe.

Pročitaj više: https://www.efa-aef.eu/en/news/1657-music-biennale-zagreb-raises-a-new-audience-great-programs-for-little-ones/

PROGRAM
http://www.mbz.hr/index.php?opt=news&act=blog&id=29&lang=hr
http://www.mbz.hr/files/File/29_MBZ_program.pdf

GALERIJE

Foto: Vedran Metelko
Pogledaj sve: http://www.mbz.hr/index.php?opt=news&act=mlist&id=6008&lang=hr

Foto: Goran Pavelić Pipo

Foto: D.B.

OSEBUJNA GLAZBENA AVANTURA

Audeamus, međunarodni festival klasične glazbe, Zagreb 23. – 28. studenoga 2015.

•Zagreb je postao bogatiji za još jedan festival klasične glazbe pod nazivom Audeamus, što znači Usudimo se! Naime dvoje mladih glazbenika, Dorotea Racz i Dmitry Samogray, usudili su se upustiti u ovu novu avanturu, hrabro, uporno i odvažno pokrenuvši vlastiti festival klasične glazbe koji je u svojem prvom izdanju bio posvećen nestandardnim komornim sastavima i rijetko izvođenim djelima komorne glazbe pretežito dvadesetog stoljeća, ali i nekolicine velikih majstora prošlih vremena.

• Posljednji koncert, održan 28. studenoga, nosio je naziv Zaustavljeni trenuci / Minijature i suite. Prvi dio programa bio je u znaku kraćih skladbi južnoameričkih skladatelja Heitora Villa-Lobosa i Alberta Ginastere te Astora Piazzole, čije su djelo Zita izveli daroviti đaci GU Elly Bašić, brat i sestra Pejković (violončelistica Lucija i gitarist Luka). Bila je to prilika da se ugosti i komorni ansambl Grupe za Novu glazbu GU Elly Bašić voditeljice prof. Maje Petyo Bošnjak, koja od 2007. kontinuirano provodi projekt Mladi i suvremena glazba. Nastupili su sa skladbom deadline:arija za solo violončelo i komorni orkestar, op. 17 Mariána Lejave uz solisticu Doroteu Racz. Uslijedila je europska premijera skladbe za solo B klarinet Vieta Cuonga.

(Dio objavljenog teksta- Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 3. prosinca 2015.)

Mlade snage i ovacije novim skladbama

“Biennalski petak otvorili su mladi. Veni Academy, HR projekt i GNG GU Elly Bašić udružili su u proteklih tjedan dana snage, talente, radoznalost i strast. Nakon prekjučerašnjeg nastupa na Zrinjevcu, jučer ujutro zasvirali su u Oktogonu, a poslijepodne su uglazbili iznutra zgradu Muzičke akademije. Danas, posljednjeg dana 28. MBZ-a, točno u podne, njihov je Hrvatski glazbeni zavod. I više nego očito, njihova je budućnost.

A iz bogatog jučerašnjeg programa izdvojit ćemo koncert Zagrebačke filharmonije u Lisinskom. Osobito ćemo ga pamtiti po ovacijama publike koje su upućene orkestru, maestru Kalajdžiću, svim solistima, a osobito orguljašici Ljerki Očić i ponajviše skladatelju Davorinu Kempfu nakon praizvedbe njegovog Simfonijskog stavka za orgulje i orkestar.”

( tekst objavljen na webu MBZ-a 25.04.2015.)

PROGRAM

Preuzeto sa: “MBZ Newsletter No. 6 – 13|03|2015

Pročitajte više…

GALERIJE

Proba i nastup na 28. Muzičkom bienalu Zagrebu, Oktogon 24.4.2015.


Muzička akademija u Zagrebu


Hrvatski glazbeni zavod

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Zadru je od 30. ožujka do 1. travnja 2015.održan prvi Državni stručni skup „Od ocjene do koncerta i europskog projekta“ za učitelje i nastavnike glazbenih i plesnih škola RH. Na poziv organizatorice skupa više savjetnice za umjetničke škole AZOO Alice Hergešić, prof. voditeljica Projekta Mladi i suvremena glazba GU Elly Bašić i Grupe za Novu glazbu (GNG) Maja Petyo Bošnjak, prof. mentor 31. ožujka 2015. održala je predavanje „Načini suvremenog notiranja – Kako doći do otvorenosti za slušanje i izvođenje Nove glazbe?“.

Nakon uspjelog predavanja pred velikim brojem uvaženih sudionika skupa u cijelosti je kroz prikaz rada u praksi predstavljen Projekt, jedinstven u Hrvatskoj. Uz sudjelovanje GNG, jedinog ansambla učenika u RH koji kontinuirano i sistematično izvodi Novu glazbu, održane su radionica i mini koncert. Suradnik u Projektu dirigent Josip Nalis, prof. vodio je radionicu tijekom koje je u skraćenom obliku prikazan proces pripreme za izvedbu djela Petera Hocha: ZeTTraume. Nakon toga se GNG pod dirigentskim vodstvom voditeljice Maje Petyo Bošnjak predstavila kratkim koncertom.

Oduševljeni potpunim prikazom svih segmenata od predavanja preko radionice do koncerta, iskoristivši mogućnost za aktivno sudjelovanje u procesu tijekom radionice te dirnuti koncertom koji im je na kraju u djelu Dietera Schnebela dočarao pravi šumski ugođaj, sudionici skupa dugotrajnim pljeskom nagradili su članove GNG i profesore Maju Petyo Bošnjak i Josipa Nalisa.

GALERIJA

GNG u Mimari 2013.Koncertom uz predstavljanje DVD-a obilježena je 5. godišnjica postojanja GNG i ostvarivanja projekta Mladi i suvremena glazba

Točno u podne @MBZ

(članak objavljen 3.4.2013.na webu MBZ-a)

Podnevni je biennalski ciklus, OUTSIDE EU, posvećen mladim izvođačima te glazbi skladatelja iz zemalja izvan Europske unije – i time čini suprotnost, balans poslijepodnevnome ciklusu INSIDE EU u kojem se izvode djela skladatelja iz svake od zemalja Europske unije (i buduće članice EU – Hrvatske). Koncerti će se održati 8, 9., 10. i 11. travnja u podne, u dvorani MM Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a na njima će se svirati djela skladatelja iz SAD-a, Švicarske, Rusije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Japana i Venezuele.

Tri od četiri koncerta ciklusa OUTSIDE – 8., 9. i 10. IV., izvest će mladi glazbenici koji su sami odabrali skladbe i koji su za nastupe odabrani na audicijama HR Projekta, inicijative koju je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji pokrenula Katarina Krpan. Mlade glazbenike koji nastupaju u sklopu HR Projekta odabrala je prosudbena komisija u sastavu Nikša Gligo, Zlatko Tanodi, Srđan Dedić, Mladen Tarbuk, Frano Đurović i Krešimir Seletković. Za nastupe su odabrani pijanisti Ivan Horvatić, Ana Lucić, Marko Ivić, Lucija Majstorović, Vlatka Peko, Bartolomej Stanković i Sanja Vrsalović, flautistice Antonia Mikas i Ana Ratkajec, violinistica Marta Bratković i saksofonisti Marko Malivuk Jovanović i Lovro Merčep.

Četvrti će koncert izvesti Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta „Elly Bašić” koju vodi Maja Petyo Bošnjak, a dirigirat će Josip Nalis. Grupa za Novu glazbu uspješno je nastupila na Biennalu 2009. i 2011., a pokrenuta je u toj srednjoj glazbenoj školi krajem 2007. godine, prema zamislima Maje Petyo Bošnjak i Berislava Šipuša, kojima se kasnije pridružio i Josip Nalis. Dugoročni cilj projekta „jest sustavno upoznavanje učenika s Novom glazbom 20. stoljeća kako bi mogli slijediti nova stremljenja 21. stoljeća.” Na ovom će koncertu svirati djela australske skladateljice KatieBeaugeais i praizvesti skladbu Geronimo Dina Rešidbegovića koja je napisano upravo za Grupu za Novu glazbu. Izvest će i nekoliko djela JohnaCagea, koji je, kako kaže voditeljica Grupe Maja Petyo Bošnjak, za suvremenu glazbu „nezaobilazna figura, za koju njegov učitelj ArnoldSchönberg kaže: ‘on nije skladatelj, nego izumitelj-pronalazač.’”

Umjetnički savjetnik MBZ-a Frano Đurović o ciklusu Outside dodaje: „Cilj je ovoga projekta potaknuti mlade na istraživanje i prezentiranje obilja nove glazbene literature iz cijelog svijeta.”

17:00 Hotel Imperial – Zlatna dvorana
Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić
Josip Nalis, dirigent

Program:
TerryRiley, Danijel Legin

U počast nadarenosti i kreativnosti

(tekst objavljen 14.4.2011.u Novom Sisačkom tjedniku )

In C (TerryRiley), Spielen (Danijel Legin) i Museumstücke (DietrichSchnebel), 19.travnja u Sisku, odmah nakon izvedbe na Muzičkom biennalu u Zagrebu! A nastup Grupe za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba, sam je po sebi glazbeno čudo, koje se već dva puta potvrdilo na jednom od tri najstarija i najvažnija svjetska festivala suvremene glazbe! Kako unatrag osamdesetak godina tzv. Nova glazba postavlja pred sve aktere glazbenog događanja jednako zahtjevan proces osjećanja i razumijevanja glazbe, tako je obrazovni program ove škole utemeljen na pretpostavci izvorne ljudske kreativnosti koju treba pokrenuti u najranijoj dječjoj dobi da bi se pravovremeno odgajao istraživački i stvaralački duh nadarenih, a ostalima otvorila obzorja svijeta glazbe. Ova skupina mladih istražuje glazbeni minimalizam utemeljen 1964. u Rileyevoj skladbi te povezivanje svijeta slika i svijeta zvuka na Schnebelov način, dok je Leginovo djelo posvećeno Kreativnosti kakvu je i sam odnjegovao kroz program ovoga Učilišta. A sredstvima tako otkrivene stvaralačke slobode glazba postaje ono što zapravo jest: neponovljivi trenutak!

Biennale ponovno u znaku mladih

(tekst objavljen 29.11.2010. na webu MBZ-a)

I ove godine MBZ daje priliku mladima da svježinom svojih ideja pridonesu energiji i aktualnosti festivala suvremene glazbe. Bienalsko svečano otvorenje u rukama je kompletnog ansambla Muzičke akademije u Zagrebu (Zbora i Orkestra), a tik pred zatvaranje, na pretposljednjem programu u nedjelju 17. travnja 2011. u 17 sati u Muzeju Mimara nastupa Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić.

Ansambl je prvi javni nastup „u svijetu odraslih“ imao 16. ožujka 2009. na koncertu Cantus Ansambla, svladavši sve tehnike, artikulacije i ozračja suvremenog zvukovlja, da bi se mjesec dana kasnije spremno uključio u neočekivane akcije u sklopu projekta Muzika-Diverzija 25. Muzičkog biennala Zagreb, uz Puhački orkestar ZET-a koji je “ordinirao” po zagrebačkim tramvajima te udaraljkašku skupinu biNgbaNg u diverziji gradom na jurećem kamionu.

Devetoro glazbenika, učenika srednje škole, pod paskom iskusnih mentora (profesorice Maje Petyo Bošnjak, te dirigenata Josipa Nalisa i Berislava Šipuša) pripremit će djela D. Legina, T. Rileya, U. Rascha i D. Schnebela, a njima će na koncertu dirigirati Josip Nalis.